Genot Wonen
Image default
Inrichting

Ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is erg belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemers. Als je werkplek niet ergonomisch is, dan kan het zijn dat de werknemers gedemotiveerd raken en ook nog eens fysieke klachten kunnen krijgen. Een goede en veilige indeling van je kantoor kan het verschil maken voor de werksfeer en de productiviteit van de werknemers. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je werkplek ergonomisch is?

Interieur 

het interieur is erg van belang voor een ergonomische werkplek. Op kantoor wil je dat iedereen een comfortabele werkplek heeft. Denk aan de stoelen op de werkplek, je wilt dat iedereen comfortabel kan zitten, zo kun je bijvoorbeeld rugklachten voorkomen. Maar wat zijn eigenlijk comfortabele stoelen? Comfortabele stoelen zijn stoelen waar je in de juiste houding kan zitten zonder dat je rugklachten ervan krijgt en uiteraard lekker zitten. Er zijn veel stoelen op de markt, maar je wilt je vooral focussen op ergonomische stoelen. Sommige bedrijven laten je eigen ergonomische stoelen customizen of leveren zelfs duurzame ergonomische stoelen zoals Eurodesk. Uiteraard moet je niet alleen denken aan comfortabele stoelen, maar ook de juiste bureau’s. Zorg ervoor dat de bureau’s op de juiste hoogte zitten of dat je zelf de hoogte kan aanpassen. Om pijnlijke nekklachten te voorkomen is het van belang dat je monitors op de juiste hoogte kan aanpassen.

Indeling werkplek

Een goede indeling van je werkplek is erg belangrijk voor de werkgever en werknemer. Als werknemer wil je dat alles overzichtelijk en makkelijk vindbaar is. Als de indeling niet klopt kan dit ervoor zorgen dat de productiviteit omlaag gaat. Dit is een nadeel voor de werknemer en werkgever. Maar wat is nou de ideale werkomgeving? Bij ieder branche kan dit anders zijn. Als chef wil je bijvoorbeeld dat de juiste kookspullen op de juiste plekken aanwezig zijn en dat je elkaar niet iedere keer in de weg gaat lopen. De verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid speelt ook een groot rol op je ideale werkplek. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting, als de verlichting te scherp is kan je bijvoorbeeld niet goed je beeldscherm zien, maar van te weinig licht kunnen de werknemers vermoeid raken. De temperatuur en luchtvochtigheid is ook belangrijk voor je ideale werkplek, zorg ervoor dat werknemers zich niet dik hoeven aan te kleden omdat het te koud is of andersom.

een ergonomische werkplek zorgt niet alleen voor dat je fysieke klachten voorkomt, maar ook dat de werknemers met plezier kunnen blijven werken.