Genot Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Veilig werken in de bouw

Voor het verkrijgen van bouwkundig advies is het natuurlijk uiteindelijk nodig dat er ook wordt gewerkt in de bouw. Het is superbelangrijk dat dit veilig gebeurt omdat de bouw over het algemeen gevaarlijk kan zijn. Omdat dat niet het geval hoeft te zijn, zijn er een aantal tips of regels die het werken in de bouw veilig maken. Wat natuurlijk in eerste instantie belangrijk is, is het dragen van bescherming. Denk het dragen van een helm en veiligheidsbril. Soms kan het werken in de bouw ook veel lawaai maken dus kan gehoorbescherming ook zeker belangrijk zijn om te dragen.

Tips voor bouwbedrijven

Naast bescherming zijn er meerdere dingen die belangrijk zijn om het werken in de bouw zo prettig mogelijk te maken. Zo is het natuurlijk altijd belangrijk om comfort te bieden, met name voor werknemers in de bouw, dit is gevaarlijk en zwaar werk en ook onder heftige weersomstandigheden gaat dit gewoon door. Zorg er daarom als werkgever voor dat jouw medewerkers op hun gemak kunnen werken. Denk aan veilige en comfortabele plekken om pauzes te houden en houdt rekening met het feit dat weersomstandigheden soms heel erg in de weg kunnen staan. Bied daarom koffiepauzes aan, maar stimuleer ook de productiviteit en moedig de medewerkers aan door ze te motiveren.

Bouwplaats eisen

Naast de omstandigheden voor de werknemers zelf is het ook belangrijk dat de omgeving aan de eisen en voorwaarden voldoet. Ook de bouwplaats hoort veilig te zijn en aan de wet te voldoen. De werknemers horen op deze plaatsen gezond en veilig te werk kunnen gaan zonder last te hebben van omstandigheden in de omgeving. Iemand die deze veiligheid waarborgt en ervoor zorgt dat hier ook werkelijk aan voldaan wordt is ook zeker belangrijk om aanwezig te hebben op het bouwterrein. Om deze veiligheid te verzorgen zijn dingen zoals het dragen van een veiligheidshelm ook zeker verplicht wanneer aanwezig op een bouwlocatie.