Genot Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Lavendel: geheimen voor succes

Men zegt dat de geur van lavendel stress verlicht, maar zoals veel mensen zeggen, doet het idee van het kweken van lavendel precies het tegenovergestelde. Velen zijn gefrustreerd in hun pogingen om deze populaire geurige vaste plant te kweken, maar dat hoeft niet langer het geval te zijn. Volg deze drie eenvoudige tips voor het kiezen, planten en verzorgen van je planten en je zult eindelijk lavendelgeluk vinden. 

1: Kies de juiste lavendel 

Er zijn meer dan veertig verschillende soorten lavendel in de wereld, maar slechts een zeer klein aantal is geschikt voor de tuin, laat staan ​​voor koude klimaten. Daarom is het kiezen van de juiste lavendel zo belangrijk! Veel van de prachtige vormen van lavendel die in winkels worden verkocht, zijn de delicate Spaanse lavendel (Lavandula stoechas) of Franse lavendel (L. dentata). Kijk dus voor het kopen van een lavendel of deze geschikt is voor de tuin. Als je in de omgeving van Midden-Nederland woont, zijn lavendelplanten ook af te halen bij de kwekerij in Ochten.

2: Plant in een put 

De bloei is zwak en de plant is vatbaarder voor ziekten als er minder zon is. Voor de bodem geldt hetzelfde: Voor de hoeveelheid zon is het net zo belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Met andere woorden; het blijft nooit lang nat. Natte en vochtige omstandigheden zijn de snelste manier om lavendel te doden! Als je een langzaam doorlatende kleigrond hebt, kun je nog steeds succesvol zijn met lavendel als je de grond niet aanpast (dwz compost, potgrond, etc. toevoegt bij het planten) 

Water: Pas op dat je de lavendel niet te veel water geeft. Als je planten een irrigatiesysteem hebben, pas dan het schema of de individuele spuitdoppen aan om te bepalen hoeveel extra water ze krijgen. In de winter en herfst moet er veel zorg gegeven worden aan de lavendel. Lavendel wordt namelijk het meest waarschijnlijk ernstig beschadigd in de herfst en de late winter/vroege lente wanneer de grond niet bevroren is en frequente koude regenval en/of zware regenbuien de grond vochtig houden. Dit is zelden een probleem op zand- of rotsachtige bodems, maar het verdient serieuze overweging op kleigronden. 

3: Zorgvuldig snoeien 

Ja, lavendel kan en moet worden gesnoeid, maar dit heeft een enorme impact op zijn gezondheid en overleving. Snijd lavendel alleen in het voorjaar en pas als er nieuwe groei op de stengel begint te verschijnen. Wees dan ook altijd geduldig! Het kan een paar weken warm lenteweer duren voordat de plant tekenen van leven vertoont, maar het is de moeite waard om op dat signaal te wachten, omdat het je precies zal vertellen waar de plant leeft, waar mogelijke vervelling heeft plaatsgevonden en wanneer je kunt snoeien. Snijd de stelen af ​​precies daar waar een grote krachtige knop tevoorschijn komt – dit kan betekenen dat je de plant in twee of meer moet snijden. Het lijkt misschien extreem, maar deze praktijk helpt ervoor te zorgen dat de plant vruchtbare jonge groei produceert en ervoor zorgt dat hij uitbundig bloeit en niet alleen aan de top van een paar zeldzame bloemen. Snoei lavendel nooit terug in de herfst of winter, omdat dit de kans op winterschade kan vergroten. Daarnaast is het belangrijk om nooit terug te snoeien tot op de grond, omdat dit de plant volledig doodt. 

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel meer bewust geworden dat het onderhouden van een lavendelplant lang niet zo moeilijk is als het vaak lijkt. Lavendel brengt vele voordelen met zich mee, dus alle moeite is het zeker waard!