Genot Wonen
Image default
Woning en Tuin

Aaltjes tegen engerlingen bij Biogroei.nl

Aaltjes of nematoden zijn een perfecte oplossing tegen engerlingen. Engerlingen zijn de larven van verschillende kevers en kunnen schade aanbrengen aan je planten. Sommige chemische insecticiden die je eventueel in de tuin gebruikt, kunnen echter een negatief effect hebben op aaltjes. Als je zo een type product gebruikt, breng de aaltjes dan minimaal drie dagen voor of twee weken na chemische behandelingen aan. Neem voor meer informatie hier contact met ons op.

 

Hoe breng ik de aaltjes aan?

Nematoden kunnen worden aangebracht met een gieter of met de speciale aaltjesspuit. Het is voldoende om het te behandelen gebied met het product te besproeien. Breng de aaltjes aan onder bomen in het hele gebied onder de takken op de grond om zodoende het overgrote deel van de wortels te bereiken. Respecteer zeker de dosis aaltjes per m² en de regels van evenredigheid. Onmiddellijk na het aanbrengen besproei je het behandelde gebied met water om de aaltjes van de bladeren en van de planten te verjagen en ze voorzichtig naar de grond te begeleiden. We raden je aan een masker, veiligheidsbril en beschermende handschoenen te dragen bij het hanteren van de aaltjes. Pas de nematoden zo snel mogelijk na het aankopen toe. Bewaar ze in het donker in de koelkast tussen 4 en 10°C. Vries ze niet in en stel ze niet bloot aan temperaturen boven 30°C. Zorg ervoor dat je de houdbaarheidsdatum niet overschrijdt, de effectiviteit van de behandeling zou aanzienlijk worden verminderd. Let op, aaltjes zijn levende organismen die in de koelkast kort (2 tot 6 weken) houdbaar zijn, dus het is erg belangrijk om ze alleen te bestellen als je ze ook daadwerkelijk snel gaat gebruiken.

 

Wat is de beste grond om de aaltjes aan te brengen?

Engerlingen bestrijden doe je het beste door de aaltjes toe te passen op een bodemtemperatuur tussen de 12 en 30°C. Zorg ervoor dat het grondoppervlak vochtig is voordat je ze aanbrengt. Profiteer van de dauw of maak het te behandelen gebied vochtig zoals hierboven beschreven. Zonlicht is zeer schadelijk voor aaltjes, dus bij voorkeur ’s avonds behandelen en indien mogelijk bij bewolkt weer. Zorg ervoor dat de grond de dagen na het aanbrengen vochtig blijft. Niet aanbrengen op plastic.