Genot Wonen
Image default
Isolatie

Welke isolatiewerkzaamheden zijn geschikt voor mijn situatie?

Isolatie is een belangrijke factor bij het verminderen van de energierekening en het verhogen van de duurzaamheid van woningen. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, kruipruimte isolatie en daksiolatie. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende soorten isolatiemateriaal en de kosten en werkzaamheden die bij elk type komen kijken.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de meest populaire vormen van isolatie. Het isolatiemateriaal wordt in de spouwmuur van een huis geblazen om te voorkomen dat warmte verloren gaat. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden zijn glaswol, steenwol en EPS-korrels. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn gemiddeld €800 tot €1500, afhankelijk van de grootte van het huis.

Glaswol is het meest populaire isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is relatief goedkoop. Het nadeel is dat het materiaal kan inklinken, waardoor de isolatiewaarde in de loop van de tijd kan afnemen.

Steenwol heeft een hogere dichtheid dan glaswol en heeft daardoor een hogere isolatiewaarde. Het materiaal is echter duurder dan glaswol.

EPS-korrels zijn kleine bolletjes die in de spouwmuur worden geblazen. Het materiaal heeft een lage isolatiewaarde, maar is relatief goedkoop. EPS-korrels hebben een lange levensduur en zijn waterafstotend, waardoor ze een goede keuze zijn voor vochtige gebieden.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een manier om warmteverlies via de vloer te voorkomen. Dit kan worden gedaan door isolatiemateriaal tussen de vloerbalken aan te brengen of door isolatie aan te brengen onder de vloer. De meest voorkomende materialen voor vloerisolatie zijn glaswol, steenwol en EPS-korrels. De kosten voor vloerisolatie zijn gemiddeld €25 tot €35 per m².

Glaswol en steenwol zijn beide goede isolatiematerialen voor vloerisolatie. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn relatief goedkoop. EPS-korrels zijn ook geschikt voor vloerisolatie en zijn vooral handig als er beperkte ruimte is onder de vloer.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie is een manier om warmteverlies via de kruipruimte te voorkomen. Dit kan worden gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen op de vloer van de kruipruimte of door isolatie aan te brengen tegen de muren van de kruipruimte. De meest voorkomende materialen voor kruipruimte isolatie zijn EPS-korrels, isolatieplaten en isolatiefolie.

De kosten voor kruipruimte isolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de kruipruimte, het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, de moeilijkheidsgraad van de installatie en de locatie van het huis. Over het algemeen kost kruipruimte isolatie gemiddeld tussen de €20 en €40 per m².

Als er vochtproblemen zijn in de kruipruimte, moet dat eerst worden opgelost voordat isolatie kan worden aangebracht. Het kan zijn dat er eerst vochtwering of drainage moet worden aangebracht om vochtproblemen op te lossen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoewel de initiële kosten voor kruipruimte isolatie misschien hoog lijken, de besparingen op energiekosten op de lange termijn aanzienlijk kunnen zijn. Goede kruipruimte isolatie kan de energierekening verlagen doordat er minder warmte verloren gaat en de temperatuur in huis constanter blijft. Daarnaast kan kruipruimte isolatie bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit in huis en kan het vochtproblemen verminderen, wat kan leiden tot een gezondere leefomgeving.

Dakisolatie

Dakisolatie is een manier om warmteverlies door het dak te verminderen en de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren. Het isoleren van het dak kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de constructie van het dak en de beschikbare ruimte. Enkele veelgebruikte materialen voor dakisolatie zijn:

  1. Glaswol: Dit isolatiemateriaal is gemaakt van gerecycled glas en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Het is gemakkelijk te installeren en relatief goedkoop.

  2. Steenwol: Dit isolatiemateriaal is gemaakt van vulkanisch gesteente en heeft uitstekende akoestische en thermische isolatie-eigenschappen.

  3. PIR/PUR: Dit zijn kunststof isolatiematerialen die uitstekende thermische prestaties bieden. Ze zijn relatief duurder dan glas- en steenwol, maar nemen minder ruimte in beslag en bieden een hogere isolatiewaarde.

  4. EPS/XPS: Dit zijn kunststof isolatiematerialen die worden gebruikt voor platte daken. Ze bieden een hoge isolatiewaarde en zijn relatief goedkoop.

De kosten van dakisolatie variëren afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de grootte van het dak en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kost dakisolatie tussen de €30 en €80 per m², inclusief arbeidskosten en materialen. Het is belangrijk om op te merken dat hoewel dakisolatie een initiële investering vereist, het op de lange termijn kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening en kan bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat in huis.

Belangrijk is, dat wanneer je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren door een externe partij, je altijd checkt of deze gecertificeerd is en aan alle landelijke richtlijnen voldoet. Het Isolatiegilde is een organisatie waar alleen kwaliteitsdealers zich bij aan kunnen sluiten. Het Isolatiegilde zorgt voor een waarborg van kwaliteit en helpt met bemiddelen wanneer er zich toch problemen voordoen.