Genot Wonen
Image default
Isolatie

Welke spouwmuurisolatie is het best?

De simpelste manier om je huis te isoleren is met spouwmuurisolatie. Het is simpel, goedkoop én levert een flinke energiebesparing op. Alleen maar goed nieuws dus, máár er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. Welke is het best? Dát leg ik je uit in deze blog. 

Nog even alle informatie op een rijtje

Je spouwmuur isoleren wordt gedaan door het vullen van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze tussenruimte heet ook wel de spouw. Spouwmuurisolatie kan snel worden uitgevoerd en is daardoor niet erg duur. Je huis blijft lekker warm én je energierekening wordt lager. 

De isolatiewaarde

De isolatiewaarde bepaalt hoe goed de isolatie is. Dit is afhankelijk van de breedte van de spouw en van het materiaal dat je kiest. Purschuim heeft een erg hoge isolatiewaarde, je hebt geen dikke laag nodig voor een goede isolatiewaarde. Dit materiaal is erg geschikt voor dunne spouwmuren. Isolatieparels en glaswol hebben ook een hoge isolatiewaarde, maar hiervoor is een bredere spouw nodig.

Welk materiaal kies je?

Om een isolatiemateriaal te kiezen, moet je bedenken wat je belangrijk vindt. De hoogste isolatiewaarde? De juiste prijs-kwaliteitverhouding? Het meest ecologische materiaal? Of ga je voor de beste akoestiek?

  • Isolatiewaarde

Als je de hoogste isolatiewaarde het belangrijkst vindt, kun je het beste kiezen voor purschuim. Hiermee is een dunne laag al voldoende.

  • Prijs-kwaliteitverhouding

Voor de juiste prijs-kwaliteitverhouding kan je het beste kiezen voor isolatieparels of wol. Deze zijn aanzienlijke goedkoper dan purschuim. De isolatiewaarde is ook iets minder, maar dat is te compenseren met een iets dikkere laag. De prijs-kwaliteitverhouding is goed.

  • Ecologisch

Als je het milieu belangrijk vindt, kun je letten op de grondstoffen van het isolatiemateriaal en de recyclemogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor glaswol. Gemaakt van glasscherven en 100% recyclebaar.

  • Akoestiek

Voor geluidsisolatie is glas-, minerale-, of steenwol de beste optie. Deze isolatiematerialen hebben een open structuur. Hierdoor wordt geluid goed opgenomen.

Zelfs na deze blog kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Ik raad je aan een expert om advies te vragen voor jouw situatie. Deze mensen weten precies welk materiaal het beste is voor jou. Ik raad isolatiebedrijf Alpine Isolatie aan.