Genot Wonen
Image default
Woning en Tuin

Sedumtrays

Heb jij interesse in het aanleggen van een groen dak? En dan specifiek een sedumdak? Dan is het gebruiken van sedumtrays een must! Ze worden ook wel sedum cassettes of groendak trays genoemd.  Als je een beetje onderzoek hebt gedaan, dan heb je vast wel van deze termen gehoord. En wat is het dan precies? Eigenlijk zijn het een soort van rechthoekige of vierkante plantenbakken. Hierin groeien dan verschillende soorten vetplanten (sedum). Deze bakken zijn vrij ondiep en kun je heel gemakkelijk en snel op je dak plaatsen. 

Sedumtrays kopen? 

Ben jij enthousiast geworden en wil je deze bakken kopen? Wat leuk! Het is dan wel belangrijk om te weten welke factoren invloed hebben op de kosten. Op die manier kan je jezelf voorbereiden op de uitgaven. Allereerst worden de trays per vierkante meter verkocht. Dit betekent dus dat het aantal vierkante meters de prijs bepaalt. Hierbij geldt natuurlijk hoe meer vierkante meters, hoe hoger de kosten. Ook is de kwaliteit van jouw dakconstructie van invloed. De constructie moet namelijk sterk genoeg zijn om het sedum te kunnen dragen. Als dit niet het geval is, moet het verstevigd worden. En dit brengt kosten met zich mee. 

 

Een derde belangrijke factor is de dakbedekking. Niet elke bedekking is geschikt voor een sedumdak. Het is dus mogelijk dat de jouwe vervangen moet worden. Dit laat de prijs oplopen. Daarnaast moet je dakbedekking ook geen beschadigingen hebben. Anders kunnen er lekkages ontstaan. Ook hier is er een mogelijkheid tot extra kosten. Bovendien heeft de hellingshoek van jouw dak invloed. Sedumtrays zijn het meest geschikt voor een plat dak. Maar het is zeker ook mogelijk om deze op een hellend of rond dak te plaatsen! In dit geval moeten er alleen extra maatregelen getroffen worden. Dit kan de kosten doen oplopen. 

Een groene investering

Nu we een overzicht op de kosten hebben, is het ook goed (en leuk!) om naar de voordelen te kijken. Niet voor niets zijn sedumdaken en de bijbehorende sedumtrays zo populair! Dus waarom zou je voor deze bakken kiezen? Om te beginnen: ze zijn bijna op elk dak toepasbaar. En daarmee doelen we op het gewicht. Want de draagkracht van een dak is de belangrijkste eis voor het realiseren van een sedumdak. Deze kracht dient behoorlijk groot te zijn. Bij sedumtrays liggen deze eisen echter een stuk lager. Lichtgewicht sedumtrays kun je bijvoorbeeld al gebruiken voor daken met een maximaal verzadigd gewicht van 50 kilogram per vierkante meter. En dit is dus ideaal voor daken met een kleinere draagkracht. Twijfel je hierover? Schakel de hulp in van een expert. 

Ook voor op het dak

Verder zorgen de trays ervoor dat je gelijk kan genieten van het groen op je dak. De planten zitten immers al in de bakken. Dit klinkt misschien logisch, maar dit is niet zo vanzelfsprekend. Voorheen moest je bij het aanleggen van een groendak namelijk maanden wachten voordat het groen mooi was gegroeid. Dit behoort dus tegenwoordig met behulp van sedumtrays tot verleden tijd. Dan eindigen we met een groot voordeel van de plant zelf. Er bestaan op de markt veel verschillende soorten planten, struiken en bomen die je op je groendak kunt aanleggen. Maar het grote voordeel van sedum is dat het weinig onderhoud vraagt én goed bestand is tegen allerlei soorten weersomstandigheden. Het belang hiervan moet je niet onderschatten!