Genot Wonen
Image default
Inrichting

Creëer meer ruimte door je TV aan de muur te hangen

“Groter, scherper en beter” lijkt nu wel het motto van moderne televisies. Flatscreens van hoge kwaliteit bieden een helder en royaal beeld met grote monitoren voor een perfecte filmervaring thuis. Er is echter een knelpuntje: de meest geavanceerde apparaten hebben een bepaalde hoeveelheid ruimte nodig. Met een tv muurbeugel heb je dit probleem gemakkelijk opgelost!

Je flatscreen veilig aan de muur met een tv muurbeugel

Dankzij een tv muurbeugel kun je je tv veilig aan de muur plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een tv muurbeugeldie kan worden gedraaid en gekanteld om overal in huis een perfect beeld te kunnen hebben. Een beslissende factor bij het kiezen van je tv muurbeugel is de VESA standaardmaat. VESA staat voor “Video Electronics Standards Association” en is een organisatie die uniforme normen heeft opgesteld voor het monteren van schermen en televisies aan wanden, plafonds en tafels met behulp van een tv muurbeugel. Deze norm vereist het gebruik van vier schroefdraden, ongeacht de grootte en het gewicht van je wandapparaat.

Hoe vind je de juiste tv muurbeugel?

Controleer voordat je de tv muurbeugel koopt de afstand tussen de schroefdraad van het apparaat, het gewicht en de afmetingen. Met deze drie gegevens in de hand zal je geen moeite hebben om de juiste tv muurbeugel te vinden. Zelfs niet-VESA-compatibele televisies kunnen met de juiste producten en adapters aan standaard tv muurbeugels worden bevestigd. Controleer ook of er geen connectoren of kabels onder de muurbevestiging zitten. Hoewel de VESA-standaard de locatie van kabels en connectoren specificeert, houden niet alle tv’s rekening met deze richtlijnen. Mogelijk moet je voor kabels een afstandhouder gebruiken om extra ruimte te creëren tussen je flatscreen en de tv muurbeugel.

Hulpmiddelen om je tv muurbeugel te installeren

Bijna elke tv muurbeugel wordt geleverd met een waterpas waarmee je je tv op de juiste manier kunt bevestigen. Je hebt ook een schroevendraaier en een boor nodig. Een potlood voor het markeren van de perforatielocaties is ook erg handig. Wist je dat er ook muurbeugels worden geleverd met een boorgeleider? Het wordt op de gewenste hoogte aan de muur bevestigd en is geen moeilijk karweitje. Voordat je begint met de bevestiging van je tv muurbeugel, is het wel handig om eerst na te gaan of je muren het gewicht kunnen dragen. Als je het exacte muurmateriaal niet weet, neem dan contact op met een gespecialiseerde installateur voor advies.

Totale gewicht flatscreen en tv muurbeugel

Het totale gewicht van een tv muurbeugel plus flatscreen kan gemakkelijk oplopen tot 30 kg of 50 kg Zelfs als de beugel en schroeven zijn ontworpen om dit gewicht te dragen, houdt je muur dit gewicht misschien niet vast. Neem bij twijfel contact op met een gespecialiseerde installateur voor advies. Een tv is doorgaans niet ontworpen om een ​​val van anderhalve meter te weerstaan. Zorg er ook voor dat er geen elektriciteitsdraden of leidingen in de buurt zijn. Controleer zorgvuldig of er elektrische bedrading of leidingen zijn in de buurt van de plaats waar je gaten wilt boren. Bedenk ook hoe je de kabel kunt verbergen. Koop een tv-kabelafdekking of vraag onze expert om de kabels achter de muur te verbergen.