Genot Wonen
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn gewichtsdekens, hoe werken ze en wie heeft ze nodig?

Wat zijn gewichtsdekens, hoe werken ze en wie heeft ze nodig?

Gewichtsdekens zijn zware dekens die worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van angst en stress. Gewichtsdeken zijn meestal gevuld met plastic bolletjes of glazen kralen. Het extra gewicht is bedoeld om een kalmerend effect te produceren wanneer ze op het lichaam worden gelegd.

Hoe Gewichtsdekens werken

Gewichtsdekens brengen gewicht aan op je lichaam en werken als een knuffel.
Gewichtsdekens werken als een knuffel en maken gebruik van een techniek die deep pressure stimulation (DPS) heet, om de gebruiker een veiliger gevoel te geven. Dit is een diepe druk die op het lichaam wordt uitgeoefend – door handen, gereedschap of dekens – die het zenuwstelsel kan ontspannen.

Temple Grandin ontdekte dieptedruktherapie voor het eerst toen ze iets zocht om de angst van kinderen in het autistisch spectrum te verlichten. Ze wilde deze patiënten iets bieden dat niet beperkend of beperkend aanvoelde, dus bedacht ze een “knuffelmachine” die zachte druk uitoefende op het lichaam. Toen ze dit deed, merkte ze dat er oxytocine vrijkwam bij haar patiënten.

Op basis van dit onderzoek werden gewichtsdekens ontwikkeld. Ze geven een soortgelijke ervaring als de “knuffelmachine” door licht op het lichaam te drukken en een soortgelijke afgifte van oxytocine te stimuleren.

Gewichtsdekens werken als een vorm van diepe druktherapie de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen kan verhogen. Dit zijn “feel good” chemicaliën die de gebruiker een gevoel van kalmte, geluk en welzijn kunnen geven. Om deze reden is gewichtsdeken de beste deken die gebruikt kan worden om symptomen van autisme, sensorische verwerkingsstoornis en depressie te behandelen.

Wie kan baat hebben bij een gewichtsdeken?

Studies suggereren dat mensen met angst of slaapproblemen vaak succes hebben als ze hun dekbed vervangen door een gewichtsdeken. Studies tonen ook aan dat verzwaarde dekens de symptomen verlichten bij mensen met aandoeningen als slapeloosheid, autisme, ADHD en meer.

Mensen met ADHD
Studenten met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) hebben ontdekt dat DPS zeer nuttig zijn. Deelnemers aan een onderzoek ontdekten dat wanneer zij een verzwaard vest droegen, zij hun taken beter konden uitvoeren, evenals hun aandacht voor de taak en hun algemene gedrag. Verder onderzoek breidt de theorie uit dat verzwaarde dekens mensen met ADHD kunnen helpen beter te slapen.

Degenen die lijden aan Alzheimer
Een veel voorkomend symptoom van de ziekte van Alzheimer is depressie, waar 5 tot 20 procent van de patiënten aan lijdt. Angst en vermoeidheid kunnen optreden wanneer mensen met Alzheimer proberen de wereld te begrijpen en daar niet in slagen. Een verzwaarde deken blijkt deze gevoelens van depressie en angst in sommige gevallen te verminderen.

Degenen die worstelen met slaapstoornissen
persoon met een verzwaarde deken om zich heen gewikkeld
Zoals we al zeiden, verzwaarde dekens helpen bij het opwekken van slaap en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Daarom vinden veel mensen met slapeloosheid verzwaarde dekens nuttig. Studies tonen aan dat het gebruik van een verzwaarde deken de slaap bij sommige kinderen verbetert, en er is zelfs enig bewijs dat het de slaap bij volwassenen kan verbeteren.

Mensen met autisme
Een ander veelvoorkomend gebruik van verzwaarde dekens is het verminderen van negatieve symptomen bij mensen met een autistisch spectrum stoornis (ASS). Een veel voorkomend symptoom van autisme is slaapproblemen. Lees alle voordelen van verzwaringsdekens.

Zoals we hierboven al zeiden, kan een  gewichtsdeken een grote hulp zijn voor mensen met slaapproblemen. Studies tonen ook aan dat aanraaktherapie kwalen als spierkrampen en sociale angst kan verlichten. Een verzwaarde deken kan vergelijkbare effecten hebben.

Zij die lijden aan PTSD
Verzwaarde dekens zijn succesvol in het behandelen van sommige negatieve symptomen van PTSD door het zenuwstelsel te ontspannen. Dit kan patiënten met een trauma helpen ontspannen, zich meer geaard en veilig te voelen.

gewichtsdeken

https://dokterfit.nl/verzwaringsdeken/