Genot Wonen
Image default
Aanbiedingen

Hoge hartslag in rust voor vrouwen: wat is normaal?

Hoge hartslag in rust voor vrouwen: wat is normaal?

De normale de normale hartslag in rust voor vrouwen is iets anders dan voor mannen. Je hartslag in rust (RHR) is het gemiddelde aantal keren dat je hart per minuut slaat (bpm) wanneer je lichaam in volledige rust is. De RHR kan een zeer nuttige metriek zijn om je fitnessniveau te meten en je algemene gezondheid te volgen. Meestal wil je dat je hartslag in rust lager is in plaats van hoger.

 

Wat is een hoge hartslag in rust voor vrouwen?

Een typische hartslag in rust voor iedereen is gewoonlijk tussen 60 en 100 bpm. Dit getal kan dichter bij 40 bpm liggen voor mensen die vrij actief en in uitstekende conditie zijn. Dus als je nieuwsgierig bent naar wat een goede hartslag in rust is voor vrouwen, is dat gemiddelde van 58,8 een redelijk getal om in gedachten te houden. Als de bpm hoger ligt dan dit getal kan er sprake zijn een hoge hartslag in rust vrouwen.

Vrouwen hebben een hogere hartslag dan mannen. Het hart van vrouwen is doorgaans iets kleiner dan dat van mannen, wat de hartslag beïnvloedt. Elke hartslag produceert minder bloedstroom, dus moeten ze sneller pompen om dezelfde output te bereiken. De normale bpm voor vrouwen in de 20 is ongeveer 58, maar tegen de 40 is dat eerder 60.

 

Zwangerschap beïnvloed de hartslag in rust 

De hartslag van een vrouw kan tijdens de zwangerschap beïnvloed worden. Je zou kunnen denken dat er sprake is van een hoge hartslag in rust vrouwen, maar dat is niet het geval. Het is normaal dat de hartslag in rust van een vrouw stijgt tijdens de zwangerschap, gemiddeld zo’n 10-20 spm. Het dragen van een groeiende baby in je lichaam zorgt voor extra stress in het hele lichaam, ook in je hart en bloedsomloop.

Het totale bloedvolume neemt ook toe met 30-50% wanneer een vrouw zwanger is om de baby te voeden.

 

Hoe kun je hoge hartslag in rust bij vrouwen verlagen?

De hartslag van een vrouw kan plotseling pieken als reactie op factoren zoals emotionele stress of dingen in de omgeving.
Manieren om plotselinge veranderingen in de hartslag te verminderen zijn onder andere  het beoefenen van diepe of geleide ademhalingstechnieken, zoals box breathing, ontspannen en proberen kalm te blijven en een wandeling maken. 

Vrouwen kunnen hun hartslag ook op lange termijn verlagen.  Enkele factoren die kunnen helpen om hoge hartslag in rust vrouwen te verlagen zijn:

Bewegen
De makkelijkste en meest effectieve manier om een blijvend lagere hartslag te bereiken is door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. 

Gehydrateerd blijven
Wanneer het lichaam uitgedroogd is, moet het hart harder werken om de bloedstroom te stabiliseren. 

Inname van stimulerende middelen beperken
Stimulerende middelen kunnen uitdroging veroorzaken, waardoor het hart zwaarder wordt belast. Er is echter geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat typische thee- of koffieconsumptie een verhoogde hartslag in rust kan veroorzaken bij vrouwen door uitdroging.

Alcoholgebruik beperken
Er zijn aanwijzingen dat het drinken van alcohol uitdroging kan veroorzaken, hoewel er nog meer onderzoek nodig is naar dit onderwerp. Het blijft echter mogelijk dat alcoholgebruik de hartslag in rust kan verhogen.

Je kunt nog meer informatie lezen over hartslag en stresshormoon meten. Meten is weten.