Genot Wonen
Image default
Wonen in een appartement

Meubels een nieuw leven geven met deze tips

Heb je een verkleurde kast gevonden bij de kringloopwinkel of op een rommelmarkt? Misschien heb je wel een mooie maar beschadigde buffetkast van je grootouders geërfd? Kijk door de kleur heen en laat die mooie kans niet aan je voorbij gaan! Je kunt namelijk gemakkelijk zelf een nieuw leven geven aan deze meubels. In deze blog geven we je vier tips om mee aan de slag te gaan!

Kies het juiste meubelstuk

Bekijk vlooienmarkten, kringloopwinkels, facebook en marktplaats voor geweldige meubelstukken die je een nieuwe leven gaat inblazen.

Als je een stuk op het oog hebt, bekijk het dan goed en bedenk welke look en kleur je het stuk wilt en kunt geven en uiteraard of dit bij de rest van je interieur past.

Je hoeft niet alleen voor houten meubels te kijken. Er bestaat ook verf voor kunststof. Naast verf voor kunststof kun je ook verf voor metaal krijgen om ook dat materiaal nieuw leven te kunnen geven.

Maak een plan

Voordat je kunt beginnen, is het belangrijk om te beslissen welke look je het meubelstuk wilt geven. Ga je voor een rustieke look, of juist strak?

Als je het meubelstuk een verouderde afwerking wilt geven, kies dan voor een matte verf, zoals krijtverf of kalk verf. Je hoeft je dan ook niet druk te maken om een perfecte egale afwerking.

Bij een strakke, gladde look kun je beter kiezen voor verf met een gladde afwerking, zoals hoogglans latex. Je moet dan wel een stuk voorzichtiger te werk gaan om de afwerking strak te maken.

Schuren of niet schuren?

Voor dat je het meubelstuk gaat schilderen, is het belangrijk om het goed voor te bereiden. Begin met het schoonmaken en ontvetten van het stuk.

Het is niet altijd nodig om te schuren, maar soms is het absoluut noodzakelijk.

Hoe weet je wanneer je moet schuren?

–          Verweerde look Als het meubelstuk in goede staat is kun je het schuren waarschijnlijk overslaan

–          Gladde look Bij een gladde afwerking is het verstandig om het meubelstuk licht op te schuren om oneffenheden weg te werken

–          Glanzende look Altijd schuren

https://www.verfpoint.nl/verf-voor-kunststof-en-metaal/