Genot Wonen
Image default
Deur kozijn raam trap

Houtrot 2 soorten en hoe het op te lossen.

Oudere eigendommen kunnen vatbaar zijn voor vocht- en houtproblemen als gevolg van een aangetaste vochtwerende laag (DPC) en/of slechte ventilatie, wat resulteert in verrot hout, maar rottend hout kan elk huis in elk stadium aantasten als de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Afhankelijk van waar het hout zich bevindt, kunnen de bedreigingen van verrot hout aanzienlijk zijn en verder reiken dan alleen het esthetische uiterlijk. Om deze reden is het essentieel om verrot hout bij het allereerste teken te behandelen, maar eerst moet je weten met wat voor soort probleem je te maken hebt voordat je het effectief kunt behandelen.

Welke soorten zijn er?

Er zijn twee hoofdsoorten houtrot: natrot en droogrot.

Droogrot

Ondanks zijn naam vereist droogrot een bepaalde hoeveelheid vocht, maar het is zo’n problematische vorm van houtrot omdat het voorkomt met slechts 22% -28% vocht. Ter referentie: het normale vochtgehalte in droog hout ligt tussen 8% en 16%, afhankelijk van de grootte van het hout en de omgevingsomstandigheden. Het is duidelijk waarom zoveel huizen worden aangetast door houtrot.

Tekenen van droogrot zijn onder meer:

 • Hout dat brokkelt bij aanraking
 • Bruine, rode of oranje sporenstofplekken
 • Vruchtlichamen lijkend op een paddenstoel
 • Kubusvormige scheuren in hout met grijze strengen die zich uitstrekken
 • Een muffe geur Sap tussen plinten en vloeren en architraven en muren

Sommige van deze symptomen kunt u ook op metselwerk en aarde opmerken. Droogrot is ongelooflijk destructief en kan zich snel verspreiden, wat resulteert in ernstige structurele schade als het niet in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Natrot

Natrot vereist vaak een veel hoger vochtgehalte om tot bloei te komen – meestal rond de 50% als absoluut minimum. Het vereiste vochtgehalte betekent dat als u ergens in uw huis natrot heeft, u waarschijnlijk een ernstig vochtprobleem heeft dat dringend moet worden bekeken.

Als je natrot hebt, zul je waarschijnlijk merken:

 • Donkere vlekken op hout als een bruine natte rot aanvalt
 • Krimpend hout
 • Hout voelt veerkrachtig of veerkrachtig aan
 • Beschadigd lakwerk (afbrokkelen of afbladderen)
 • Een muffe geur Kubusvormige scheuren in het hout met bruine natrot en draderige, vezelige houtstrengen met witte natrot
 • Een gebleekt uiterlijk op hout als een witte natte rot aanvalt

Sommige van deze symptomen lijken op die van houtrot, maar belangrijke dingen, zoals hout dat nat aanvoelt of veerkrachtig aanvoelt, zullen u over het algemeen vertellen met wat voor soort vocht u te maken heeft.

 

Wanneer tijdens het schilderwerk zwakke plekken aan het licht komen, worden deze door Flevo Painting direct op vakkundige wijze gerepareerd.

Flevo Painting verzorgd ook: schilderwerkzaamheden, spuittechniek en vliesbehang.

 

https://flevopainting.nl/