Genot Wonen
Image default
Deur kozijn raam trap

Hoe vervang je kunststof kozijnen? Een stappenplan

Gefeliciteerd! Je bent al een heel eind. Je hebt immers jouw keuze gemaakt voor kunststof kozijnen. Je hebt de ruimte gemeten, de afmetingen toegepast op jouw aankoop en nu ben je klaar om ze zelf te gaan installeren. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder volgt een overzichtelijk stappenplan, zodat het vervangen van jouw kozijnen gemakkelijk verloopt.

Het slopen van de oude kozijnen

Je begint door de draaiende delen uit de kozijnen te halen. Dit zijn de ramen en deuren. Vervolgens snijd je de kitrand uit het kozijn. Deze zijn aanwezig bij kozijnen met vast glas. Door de kitrand te verwijderen kun je de glaslatten namelijk makkelijk verwijderen. Gebruik hiervoor een zuignap. Je vervolgt door de tussenstijlen en dorpels op twee plekken door te zagen. Dat doe je omdat je hierdoor een het materiaal opdeelt en makkelijk kunt de-installeren. Of beter gezegd, dan is het makkelijker om de stijlen en dorpels verder te slopen. Met een beetje geluk heb je de spouwlat ook heel gelaten. Probeer hier in ieder geval wel op te letten. Dat scheelt weer extra werk.

Klaarmaken van de nieuwe kozijnen

Voordat je de nieuwe kozijnen kunt monteren moet je nog een paar stappen doorlopen. Allereerst schroef je stripanker in de sponning. Daarna plak je compriband in de aanslag van de renovatiesponning. Hiermee verzeker je een goede afdichting. En nu komt het erop aan of de voorgenoemde spouwlat nog heel is. Zo ja, dan is de tweede vraag of je spouwlat voldoende aanslag heeft. In dat gevoel hoef je geen stelstrook te gebruiken. Mocht er toch wel sprake zijn van te weinig ruimte, schroef dan een stelstrook over de spouwlat. Hierdoor kun je gemakkelijk het nieuwe kozijn installeren.

Het installeren, afpurren en aftimmeren

Nu je klaar bent om de nieuwe kozijnen erin te zetten, houd je de waterpas en liniaal bij de hand. Zorg dat er aan beide kanten van het kozijn evenveel ruimte overblijft. Denk hierbij aan een ruimte van een halve tot een hele centimeter aan beide kanten. De kozijnen moeten bovendien echt waterpas zijn. Zo voorkom je latere problemen met het openen en sluiten van de deuren en ramen. Vervolgens veranker je de nieuwe kozijnen. Doe dit met stripankers. Dan pak je de pur erbij. Spuit dit dan in de overgebleven ruimte rondom het kozijn. Doe dit vanaf de binnenkant. Pur heeft ook een isolerende werking en is daarom om meerdere redenen belangrijk. Als de substantie droog is, snijd je de randen er vanaf en ben je klaar voor het aftimmeren van jouw nieuwe kozijnen. Als je dit gedaan hebt, is de missie volbracht!

Extra tips!

Pak deze taak het liefst met minstens twee personen op. Het is daarbij handig om alle spullen van tevoren klaar te leggen en het stappenplan goed aan te houden. Ook is het niet gek als het uiteindelijk toch niet blijkt te lukken. In dat geval kun je altijd een professional bellen om je te helpen met de installatie van jouw nieuwe kozijnen. Maar of je ze nu zelf of door iemand laat installeren, van je nieuwe kunststof kozijnen zal je nog heel lang kunnen genieten!