Genot Wonen
Image default
Woningen

Schimmel in de kelder opgemerkt? Kom zo snel mogelijk in actie!

Wanneer u een vochtige woning heeft, dan is de kans op schimmelvorming erg groot. Vooral de vooroorlogse woningen hebben last van schimmels in huis. Schimmels ontstaan vaak op de plekken waar het vochtig is en waarbij een aangename temperatuur aanwezig is. Bij woningen ontstaan schimmels vaak op muren, badkamer en kelder. Het zijn ruimten waarin de temperatuur behaaglijk is en waar het vochtig is. Veel woningen, die voorzien zijn van een kelder, hebben last van schimmels. De kelder is met de badkamer één van de vochtigste plekken in een woning. Omdat schimmels giftig zijn, is het belangrijk dat ze worden verwijderd. Wanneer u in de kelder komt en u ruikt een muffe geur, die er eerst niet was, dan kunt u er zeker van zijn dat er iets niet in orde is. Ook zal de kelder vochtig en klam aanvoelen als er schimmels ontstaan. U moet voor de gezondheid van uw gezin de schimmels in de kelder bestrijden.

De schimmels in een kelder bestrijden

Wanneer u erachter komt dat u schimmel in uw kelder heeft, dan is het belangrijk de schimmel in de kelder te bestrijden. Voordat u daaraan gaat beginnen, is het belangrijk dat u eerst de oorzaak probeert te achterhalen waardoor de schimmel in de kelder ontstaat. De belangrijkste oorzaken bij het ontstaan van schimmel in een kelder zijn: een slechte ventilatie, ongewenst vocht door bijvoorbeeld een lekkage, gebrek aan onderhoud en geen zonlicht. Het is belangrijk dat uw kelder een droge ruimte is. U moet voor het bestrijden van de schimmel eerst de oorzaak van het ontstaan weten en dat oplossen om herhaling te voorkomen. U kunt speciale schoonmaakproducten kopen om de schimmel te bestrijden. U zou daarvoor chloor, azijn of soda kunnen gebruiken. In veel gevallen zal de schimmel wel even verdwijnen, maar ook weer terugkeren als de kelder nog steeds vochtig is. Bij het verwijderen van de schimmel moet u ervoor zorgen dat u goed beschermd bent. Doe handschoenen aan en een mondkapje op. Ook het dragen van een bril is aan te raden. U moet de schimmel nooit droog verwijderen. Doet u dat wel, dan is de kans groot dat u schimmelsporen inademt.

Zwarte schimmel

Beton schimmel verwijderen

Wanneer er schimmel op beton ontstaat, is dat vaak gemakkelijk te herkennen. De schimmel op het beton is te herkennen aan de zwarte vlekken of sporen. Ook groene of witte schimmel kan er zich nestelen. Niet alle witte vlekken op beton zijn schimmel. Vaak is het salpeteruitslag. Beton schimmel verwijderen is niet eenvoudig. Beton is vaak zeer hard en wanneer er eenmaal schimmel opzit, is het niet gemakkelijk te verwijderen. De schimmel is slecht voor de gezondheid, tast spullen aan maar ook andere muren en houten constructies. Wacht niet te lang om de schimmel te verwijderen. U kunt beton schimmel verwijderen door gebruik te maken van een professioneel bedrijf. Vaak wordt er Trinatriumfosfaat gebruikt om de schimmel te verwijderen. Begin er niet zelf aan als u definitief van de schimmel af wilt zijn. Laat het over aan de vakman of vakvrouw.