Genot Wonen
Image default
Woningen

In 5 stappen naar de perfecte keuken!

Heb je een nieuw huis gekocht en ben je van plan om een nieuwe keuken te plaatsen? Dan zal je vast wel benieuwd zijn hoe je nu tot de perfecte keuken komt. Om je te helpen bij het maken van bepaalde keuzes is hier een stappenplan geschreven. Doorloop dit stappenplan en je weet bijna zeker dat je niks vergeten bent bij het uitzoeken van je nieuwe keuken.

1e stap: Bepaal je budget

Voordat je opzoek gaat naar een keuken is het goed om goed te weten wat de keuken mag kosten en wat dus je budget is. Op die manier kan je makkelijker bepaalde keuzes maken, omdat bepaalde producten nu eenmaal erg duur kunnen zijn. Daarbij is het wel goed om rekening te houden kosten die niet begroot waren. Neem dus altijd een beetje marge. Een vaststaand budget geeft jou daarbij ook de mogelijkheid om goed te onderhandelen met de keukenverkopers. Keukenverkopers zijn echte handelaars en willen hoe dan ook de keukens betalen. Dit betekent dat jij als consument ook de prijs wat kan drukken door je stellig met je budget op te stellen.

2e stap: Kies de plek voor de keuken

Het is niet zo dat je bij een nieuw huis kopen de oude indeling hoeft aan te houden. Het kan misschien ook heel mooi zijn om bepaalde ruimtes om te draaien of de keuken iets anders te laten terugkomen. Zo zijn veel oude huizen nog zo ingericht dat er een dichte keuken is en dat er met de deur naar de woonkamer moet worden gegaan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de muur tussen de woonkamer en keuken te doorbreken en een mooi keukeneiland toe te voegen.

Wil jij dit ook? Dan zal je goed moeten kijken waar je het beste de keuken kunt plaatsen en hoe je een bepaalde ruimte zo goed mogelijk kan benutten.  Het is daarom goed om samen met een deskundige of zelf te zitten en even op papier een schets te maken met bepaalde afmetingen om zo goed in kaart te hebben wat eigenlijk allemaal past. Dit voorkomt ook problemen met het later inrichten van de keuken en erachter te komen dat het allemaal net niet helemaal mooi past.

3e stap: Welke stijl wil je?

Voordat je op zoek gaat naar de onderdelen van de keuken is het goed om te kijken naar welke stijl je wilt. Dit zal waarschijnlijk ook te maken hebben met de rest van de woning, maar het is goed om daar over na te denken voordat je op zoek gaat. Zo zorg je er namelijk voor dat je bepaalde keukens al weg kan strepen. Er zijn op internet ook bepaalde tools te vinden waar je een mooi moodboard kan maken en zo goed te weten wat je eigenlijk nu wilt.

4e stap: Welke kleuren kies je?

De stijl zal veel invloed hebben op de woning, maar ook de kleuren van de keukenitems, zoals keukenkasten. Steeds populairder wordt de kleur zwart in de keuken laten terugkomen. Het enige nadeel van donkere kleuren is het feit dat het een ruimte kleiner laat lijken. Het is daarom geen aanrader voor mensen die niet veel ruimte hebben voor de keuken. Zoek je inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld op Pinterest of op andere woninginspiratie sites. Hier kom je misschien wel in aanraking met andere kleuren waar je eigenlijk niet aan had gedacht.

5e stap: Wat moet er terug komen

Vergeet natuurlijk naast de stijl en de kleuren de appratuur niet die terug moet komen. Het is goed om van te voren een lijstje te maken met de items die sowieso terug moeten komen. Denk aan een mooie oven met mogelijk een magnetronfunctie, een kookplaat, een koelkast, keukenkastjes of bijvoorbeeld de populaire quooker. Er zijn daarbij ook misschien wel andere wensen die de keuken net wat luxer maken. Maak deze lijst zo breed mogelijk, want je kan later altijd nog gaan strepen als de keuken boven het bepaalde budget uitkomt.