Genot Wonen
Image default
Woning en Tuin

Speelhuisje, schommel of zandbak: meer heeft een kind niet nodig

Jonge kinderen krijgen tegenwoordig maar zelden hun eigen privacy. Je kent het vast zelf wel. Je kijkt in hun kamer om te zien of die opgeruimd is. Bij het baden zorg je ervoor dat het water en de kinderen in het bad blijven. Ook in de kleuterschool staan de kleintjes altijd onder voortdurend toezicht. Nu vraag je je waarschijnlijk af: Zijn de vrijheid om te spelen en de plicht om toezicht te houden wel verenigbaar? Ja, gelukkig, dat zijn ze wel. Als je wilt dat je kind zelfstandig en ongestoord kan spelen, maar toch onder jouw toezicht, dan zijn speelhuisjes& schommels & een zandbak in de tuin precies wat je nodig hebt.

Voor wie is een speelhuisje in de tuin geschikt?

Zie dit niet als een leeftijdsbeperking voor het spelen met een speelhuisje, maar als een leeftijdsadvies. Het hangt immers allemaal af van het karakter van je kind, vanaf welke leeftijd het met bepaalde speeltoestellen begint te spelen en wanneer het zijn belangstelling ervoor weer verliest. Het speelhuisje heeft in alle opzichten een hoge educatieve waarde. Omdat het de verbeelding van het kind op verschillende manieren stimuleert. Nu al overtuigd? Op deze website kun je een speelhuisje kopen en gratis laten thuisbezorgen.

Het speelhuisje kan je kind dienen ten behoeve van diverse activiteiten

  • diverse rollenspellen, zoals “moeder-vader-kind”, die het sociale gedrag versterken;
  • als een terugtrekking in je eigen speelwereld – een beetje tijd weg van de werkelijkheid;
  • uitbundige spelletjes, zoals “cowboys en indianen”;
  • als een spannende plek om de nacht door te brengen in je eigen tuin;
  • kan gebruikt worden als geheime bergplaats voor geliefd speelgoed

De ervaring leert dat kinderen tussen ongeveer 2 en 12 jaar aan al deze activiteiten deelnemen.

Er bestaan verschillende speelhuisjes voor verschillende leeftijdsgroepen. De kleine speelhuisjes zijn ook bedoeld voor de allerkleinsten. Een groter speelhuisje met een glijbaan en schommels heeft voor je kind pas echt zin als het al veilig kan klimmen, zitten en glijden.

Goede voorbereiding is het halve werk

Afhankelijk van hoe groot het speelhuisje wordt, heb je voldoende ruimte in je tuin nodig. De gekozen plaats in je tuin mag niet de hele dag blootgesteld zijn aan de felle zon. Om te voorkomen dat kinderen zich tijdens het spelen verwonden, moet je het speelhuisje op een met gras begroeide plaats neerzetten. Ruimte rondom is belangrijk zodat de kinderen veel ruimte hebben om rond te rennen. Het is ook belangrijk dat het speelhuisje op een vlakke ondergrond wordt geplaatst, zodat het niet omvalt.

Tip: geef je kind een extra traktatie. Laat hem zijn speelhuisje in de tuin helemaal naar zijn eigen wensen inrichten. Schilder de buitenkant met hem en versier de binnenkant van zijn huis mooi volgens zijn wensen. Je kind zal heel trots zijn als je het de leiding geeft over het eigen huisje. Wil je meer inspiratie voor speeltoestellen, speelhuisjes en meer? Kijk dan eens op deze website.