Genot Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Een hek opmeten voor je nieuwe tuin? Dat doe je zo

Het plaatsen van een hek in je nieuwe tuin kan een geweldige manier zijn om privacy en veiligheid in je tuin te creëren. Maar voordat je enthousiast naar de winkel rent om een hek te kopen, is het belangrijk om eerst de juiste metingen te doen. Hierdoor voorkom je dat jouw hek na het bestellen niet goed past en kun je in één keer jouw hek plaatsen. Je kunt hiervoor overigens ook terecht bij Hekkenpoorten in Oosteind, een specialist in maatwerk hekwerken.

Volg deze eenvoudige stappen om je hek correct op te meten:

Bepaal de lengte

Meet de totale lengte van het gebied waar je het hek wilt plaatsen. Dit kan langs de rand van je tuin of rondom specifieke delen, zoals een patio of speelgebied zijn. Zorg ervoor dat je nauwkeurig meet. Wil je een handleiding hiervoor, kijk dan ook eens bij hekwerk opmeten. Dit is een handleiding gemaakt door Hekkenpoorten, waar stap voor stap staat beschreven hoe je een hekwerk opmeet.

Kies de gewenste hoogte

Bepaal hoe hoog je het hek wilt hebben. Wil je volledige privacy of wil je nog steeds kunnen genieten van het uitzicht? Hoogtes variëren meestal tussen 1 en 2 meter, dus kies wat het beste bij jouw behoeften past.

Markeer de positie van het hek

Gebruik stokken of touwtjes om duidelijk de gewenste positie van het hek aan te geven. Hierdoor kun je beter visualiseren hoe het eruit zal zien en eventuele obstakels vermijden, zoals bomen of schuren. Indien het niet mogelijk is om obstakels helemaal te vermijden, kun je er eventueel ook omheen werken.

Check de lokale regels en voorschriften voor jouw hekwerk

Controleer bij jouw gemeente of er regels en voorschriften zijn met betrekking tot het plaatsen van een hek. Sommige gemeenten hebben beperkingen wat betreft de hoogte of het materiaal van het hek, dus het is belangrijk om dit van tevoren duidelijk te hebben voordat je begint.

Voeg extra ruimte toe 

Houd er rekening mee dat het hek mogelijk extra ruimte nodig heeft om te kunnen bewegen of uitzetten bij verschillende weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je een paar centimeter extra ruimte toevoegt aan je metingen zodat je hekwerk, ook met speling, voldoende ruimte heeft en stevig op zijn plek blijft staan.

https://hekkenpoorten.nl/