Genot Wonen
Image default
Doe-het-zelf

Enkele tips voor schonere ramen en kozijnen

Wat voor de ene persoon een rustgevend werkje is, kan voor de ander uitlopen op een grote frustratie. We hebben het natuurlijk over het wassen van ramen. Hoe kun je dat nu het beste doen, welke materialen heb je precies nodig en hoe voorkom je strepen op de ramen? We vroegen het aan een expert op dit gebied, de Glazenwasser Haaksbergen.

Wat zijn de meest voorkomende ergernissen bij ramen wassen?

Een van de redenen waarom mensen de Glazenwasser Haaksbergen vragen om het ramen wassen van ze over te nemen, is dat het niet lukt om ramen streeploos schoon te maken. Andere redenen zijn bijvoorbeeld omdat de ramen niet gemakkelijk te bereiken zijn. Of omdat mensen geen tijd hebben om deze klus zelf te doen. Dit zijn echter geen ergernissen en dat zijn de strepen duidelijk wel. Toch kun je met een paar relatief eenvoudige handelingen zelf een heel eind komen, voor een streeploos resultaat. De glazenwasser uit Haaksbergen heeft een aantal bruikbare tips. 

Welke spullen mogen niet ontbreken bij het ramen wassen

Voordat je begint, zorg je dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Als je het raam natgemaakt hebt en je moet vervolgens nog op zoek naar een wisser, dan droogt het water al op. Met als gevolg dat je weer opnieuw kunt beginnen. Volgens de Glazenwasser Haaksbergen mogen de volgende spullen niet ontbreken als je ramen gaat wassen. Ten eerste een schone emmer. Hierin doe je warm water. Daar voeg je een scheutje afwasmiddel aan toe. Je gebruikt een schone spons, een trekker en om zeker te weten dat je ook de bovenste hoekjes kunt bereiken, houd je een keukentrapje bij de hand. 

Hoe maak je de ramen het best schoon?

Nu je alle noodzakelijke materialen bij elkaar hebt, ben je nog niet klaar. De Glazenwasser uit Haaksbergen geeft aan dat er nog meer van invloed is op een schoon resultaat. Je begint met het verwijderen van vuil en bijvoorbeeld spinnenwebben langs het kozijn. Dit kun je met een handborstel doen. Heb je geen afwasmiddel bij de hand, dat zorgt voor het ontvetten van de ramen, voeg dan een blokje van de vaatwasser toe of een scheutje azijn. Haal de trekker van links naar rechts over het raam, voor het beste resultaat.

Extra tips van de Glazenwasser Haaksbergen

De Glazenwasser Haaksbergen raadt het gebruik van spiritus af omdat dat een waas op het raam achterlaat in plaats van dat het raam ervan gaat blinken. Tot slot kun je het gewassen en droge raam nog met een prop krantenpapier boenen om de laatste strepen weg te halen. Woon je in een omgeving waar veel vuil op het raam achterblijft door het verkeer of omliggende industrie? Voeg dan wat autoshampoo aan het warme water toe. Kies voor de versie met wax. Dat laat een laagje op het raam achter, waardoor vuil zich minder gemakkelijk aan het raam kan hechten. Dit maakt het ramen wassen de volgende keer een stuk eenvoudiger. En als het dan nog steeds niet je favoriete klus is, kun je altijd nog de hulp van een professionele glazenwasser inschakelen.