Genot Wonen
Image default
Tuin inrichting

Hoe onderhoud je je steigerhouten tuinmeubelen?

Jouw tuin aangenaam en gezellig maken, doe je zeker met steigerhouten tuinmeubelen. Ze geven je tuin net dat iets extra en bezorgen je vele uren van ultieme ontspanning. Een waar vakantiegevoel waar je niet eens de deur voor uit moet, klinkt goed toch?

Steigerhouten tuinmeubelen zijn mooi en uniek en bovendien helemaal uit te kiezen en combineren naar jouw wensen en voorkeuren. Om ze lange tijd mooi te houden, kan je ze best goed onderhouden en daar geven we je graag de nodige tips voor. Het speciale aan steigerhout is de unieke textuur, geen enkele plank van je meubelen is dezelfde wat ze hun eigen karakter en uitstraling geeft.

Een beschermende behandeling van je steigerhouten tuinmeubelen

Tuinmeubelen hebben flink wat te verduren als ze het hele jaar door buiten staan. Regen, wind, koude en warme temperaturen en sneeuw zorgen ervoor dat jouw steigerhouten tuinmeubelen na enige tijd van kleur lijken te veranderen en dat hun levensduur erdoor vermindert. Het aanbrengen van een beschermende coating zorgt ervoor dat jouw favoriete tuinmeubelen er langere tijd als nieuw uitzien en je er kan van blijven genieten. De coating zelf zie je niet waardoor er niets verandert aan het uitzicht van de meubelen, ze zijn alleen zo goed mogelijk beschermd tegen ons wisselvallig weertje.

Jaarlijkse schoonmaakbeurt van je steigerhouten tuinmeubelen

Ook al zijn je tuinmeubelen voorzien van een beschermende laag, toch zal je ze zo nu en dan eens moeten schoonmaken voor een mooie aanblik. Steigerhouten meubelen maak je heel eenvoudig en snel schoon met een sopje van lauwwarm water met groene zeep of soda. Het schoonmaken met dit sopje zorgt er ook voor dat mos en algen zich niet kunnen vasthechten en dat je dus niet af te rekenen krijgt met die lelijke groene schijn.

Het gebruik van agressieve schoonmaakproducten, een hogedrukreiniger of een drukspuit, is te vermijden omdat dit het hout van de meubelen zal aantasten en schade zal veroorzaken. Het is ook niet nodig, met de tips hierboven krijg je jouw steigerhouten tuinmeubelen steeds terug netjes.

Enkele handige tips

Het klinkt misschien als een heel karwei, maar eens de zomer en de mooie dagen voorbij zijn, doe je er goed aan je steigerhouten tuinmeubelen op te bergen. Je kan dit in je tuinhuis of garage doen, of eender waar ze min of meer beschut staan tegen de gure weersomstandigheden van de herfst en winter. Ieder jaar de meubelen opbergen, zal ze een heel wat langere levensduur geven. He je echt geen enkele mogelijkheid tot opbergen, zorg dan voor een groot zeil dat je erover heen kan spannen. Ze zijn dan wel niet optimaal beschut, maar regen en sneeuw zal er alvast niet meer op blijven liggen.

Als de steigerhouten meubelen buiten staan, zorg dan voor een plekje op een droge ondergrond, je terras bijvoorbeeld. Staan de meubelen op het gras, dan loop je het risico dat het opstijgend vocht van het gras het hout aantast en dat zou zonde zijn. Nog beter is om ze op een verhoogje te zetten zodat ze, ook als het regent en er vormen zich plassen, niet in het water komen te staan.