Genot Wonen
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Zonnepanelen kopen? Let op!

Verschillende soorten

Als u aan het kijken ben om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk bewust te zijn van de opties. Er zijn 3 verschillende soorten zonnepanelen; mono, poly en CIS. Mono zonnepanelen zijn de standaard zonnepanelen die de meeste mensen hebben, deze zijn zwart gekleurd. Poly zonnepanelen lijken veel op mono zonnepanelen, echter deze zijn donderblauw gekleurd met een aluminium rand. CIS-zonnepanelen zijn de mint voorkomende zonnepanelen omdat hier een groter oppervlakte voor nodig is. CIS-zonnepanelen zijn dunnere panelen maar wekken in de meeste gevallen het meeste stroom op.

Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Wilt u zonnepanelen kopen voor op uw dak, is het noodzakelijk bewust te zijn van uw jaarlijks verbruik. Ook is belangrijk te kijken naar het dakoppervlakte dat u tot uw beschikking heeft. Het is namelijk mogelijk om minder panelen met een meer Wp per paneel te nemen. Of als u veel plaats heeft meer panelen met minder Wp per paneel. Panelen met meer Wp leveren meer stroom op maar let op: dit kan per merk verschillen!

Rendement

U wilt natuurlijk het meeste rendement halen uit je zonnepanelen, zo wordt veel energie bespaart. Rendement is de belangrijkste factor bij het kopen van een zonnepanelen. Het rendement ligt gemiddeld tussen de 15% en 22%, dit verschilt natuurlijk per merk en het vermogen van de zonnepanelen. Rendement betekent kort gezegd hoeveel opgevangen zonlicht omgezet wordt in elektriciteit.

Prijs

Gaat u zonnepanelen kopen is de aanschaf prijs ook een grote factor. Zonnepanelen kunnen hoog in de kosten lopen. Zo kost een gemiddelde installatie tussen de 4.500 en 10.000 euro. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het vermogen, aantal en het merk zonnepanelen dat u wilt. Dit is per situatie anders en is het beste bespreekbaar met een specialist.

Merk

Zonnepanelen koop je voor een lange tijd, dus de kwaliteit moet goed zijn. Het is belangrijk, zeker als u veel panelen aanschaft, om te gaan voor kwaliteit en zich niet te druk te maken over de prijs. Liever bij aanschaf meer betalen zodat u er langer van kan genieten dan panelen moeten laten vervangen. Voorbeelden van A-merk zonnepanelen zijn; LG Solar, Sunpower en Solarwatt.

https://www.kieskeurig.nl/zonnepanelen