Genot Wonen
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Hoe bepaal je of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Bent u klaar voor zonne-energie?

Voordat u de sprong waagt en investeert in nieuwe panelen, moet u ervoor zorgen dat uw huis er klaar voor is! Uw plaatselijke elektrobedrijf kan beoordelen of uw dak aan alle eisen voldoet met een deskundige inventarisatie. Van de integriteit van het materiaal tot de mate van blootstelling aan de zon – wij hebben alles onder controle zodat u weet of het tijd is om thuis schone energieoplossingen te omarmen.

Zijn dakhoek en positie belangrijk?

Om het prestatiepotentieel van uw zonnepaneel te maximaliseren, moet u rekening houden met zowel de kompasrichting als de hoek ervan. Als algemene regel geldt dat alleen daken op het noorden meestal geen ideale opstelling hebben voor de productie van elektriciteit met fotovoltaïsche panelen – deze komen doorgaans niet boven de 75% uit. Dat gezegd hebbende, is het installeren van panelen op noordoostelijke of noordwestelijke posities nog steeds mogelijk – het wordt echter vaak afgeraden omdat ze waarschijnlijk de anders aanbevolen gemiddelden (meestal rond 85%) niet zullen halen.

Maximaliseer uw zonnepotentieel en maak optimaal gebruik van het beschikbare zonlicht door de oriëntatie te overwegen. Een zuidelijk dak met een hoek van 30-40 graden kan 100% van het daglicht opvangen, terwijl oostelijke of westelijke daken tot 90% kunnen bereiken. Als u op zoek bent naar ochtend/middag output dan is een zuidoost/zuidwest gericht paneel het beste – maar mis die zonnige piek in de middag niet.

Profiteer van de energie van de zon door zonnepanelen op uw platte dak te installeren. Geplaatst onder een optimale hoek van 15 graden, kunnen deze tot 90% rendement genereren, waarbij wordt voorkomen dat regenwater op het oppervlak blijft liggen dankzij de positionering die een nauwe plaatsing mogelijk maakt – dus elke straal telt.

Liggen er schaduwobstakels op uw dak of omgeving?

Wanneer u beslist of een dak geschikt is voor zonnepanelen, is het belangrijk om alle obstakels te identificeren die schaduw kunnen werpen op het systeem en de opbrengst ervan kunnen verminderen. Dit kunnen bijvoorbeeld schoorstenen, dakkapellen, leidingen of bomen zijn die in de loop van twee decennia aanzienlijk kunnen groeien. Zelfs één zwakke schakel in uw paneelinstallatie kan de opbrengst van het hele systeem met wel 50% verminderen, dus stippel elke mogelijke schaduwroute uit voordat u met de installatie begint.

De positie van de zon is belangrijk – haar stralen mogen dan het sterkst zijn op het middaguur, maar de steeds veranderende schaduw is ook belangrijk om rekening mee te houden. Afhankelijk van waar en wanneer hij valt, kan een schaduw het verschil maken bij het bepalen van de sterkte van het zonlicht.

Verlicht de schaduwen met micro-omvormers! Door ze onder de panelen te plaatsen, kunnen ze elk afzonderlijk worden beheerd om de stroomopwekking te maximaliseren, zelfs in schaduwgebieden. Micro-omvormers zijn duurder dan een centrale omvormer, maar hebben als compensatie een hogere stroomopbrengst en een langere levensduur – waardoor ze een ideale oplossing zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over zijn energieopbrengst.

Laat u dus goed voorlichten door een Elektrobedrijf met verstand van zaken. Wont u in de omgeving van Eindhoven, Arnhem of Nijmegen? Neem dan contact op door te drukken op uw woonplaats en omgeving van.

 

https://www.elektricien-eindhoven.nl/